Wegańska sałatka cezar

Kochasz sałatki, ale zwykle nie sycą Cię na długo? Wegańska sałatka cezar będzie więc doskonałym rozwiązaniem. Zawiera sporo białka i błonnika, które świetnie zaspokajają głód. Chrupiące tofu i grzanki idealnie łączą się w niej ze świeżymi warzywami. Całość polana jest kremowym sosem. Po prostu pycha!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 347.5 kcal
  • 18.8 g białka
  • 14.6 g tłuszczu
  • 31.2 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Sałata 3 garście (75 g)
  • Papryka 1 sztuka (140 g)
  • Pomidor 1 sztuka (120 g)
  • Ogórek 1 sztuka (40 g)
  • Cebula ½ sztuki (50 g)
  • Rzodkiewka 5 sztuk (75 g)
  • Tofu wędzone/naturalne 1 kostka (180 g)
  • Oliwa  1 łyżeczka (5 g)
  • Majonez (wegański lub zwykły) 1 łyżka (30 g)
  • Jogurt naturalny (roślinny lub zwykły) 4 łyżki (80 g)
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz ⅓ łyżeczki (2 g)
  • Sól 2 szczypty (2 g)
  • Bułka 1 mała sztuka (65 g) (lub chleb 1-2 kromki)

Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Pokrój tofu w kostkę i wrzuć na patelnię i smaż do zarumienienia.
  3. Pokrój warzywa w kostkę.
  4. Dodaj do nich majonez, jogurt, przyprawy i tofu. Wymieszaj
  5. Pokrój chleb/bułkę w kostkę i zgrzankuj na suchej patelni. Posyp grzankami sałatkę.
  6. Możesz też podawać sałatkę ze świeżym pieczywem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz