Wegańska sałatka cezar
Kochasz sałatki, ale zwykle nie sycą Cię na długo? Wegańska sałatka cezar będzie więc doskonałym rozwiązaniem. Zawiera sporo białka i błonnika, które świetnie zaspokajają głód. Chrupiące tofu i grzanki idealnie łączą się w niej ze świeżymi warzywami. Całość polana jest kremowym sosem. Po prostu pycha!
- Tagi: na wytrawnie, obiad, sałatka, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 347.5 kcal
- 18.8 g białka
- 14.6 g tłuszczu
- 31.2 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Sałata 3 garście (75 g)
- Papryka 1 sztuka (140 g)
- Pomidor 1 sztuka (120 g)
- Ogórek 1 sztuka (40 g)
- Cebula ½ sztuki (50 g)
- Rzodkiewka 5 sztuk (75 g)
- Tofu wędzone/naturalne 1 kostka (180 g)
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Majonez (wegański lub zwykły) 1 łyżka (30 g)
- Jogurt naturalny (roślinny lub zwykły) 4 łyżki (80 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
- Pieprz ⅓ łyżeczki (2 g)
- Sól 2 szczypty (2 g)
- Bułka 1 mała sztuka (65 g) (lub chleb 1-2 kromki)
Wykonanie
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Pokrój tofu w kostkę i wrzuć na patelnię i smaż do zarumienienia.
- Pokrój warzywa w kostkę.
- Dodaj do nich majonez, jogurt, przyprawy i tofu. Wymieszaj
- Pokrój chleb/bułkę w kostkę i zgrzankuj na suchej patelni. Posyp grzankami sałatkę.
- Możesz też podawać sałatkę ze świeżym pieczywem.