Tymiankowe rozgniecione ziemniaki

Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Tymiankowe rozgniecione ziemniaki, to idealny przepis, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 504,9 kcal
  • 16,4 g białka
  • 17,2 g tłuszczu
  • 61,7 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Ziemniaki 3½ małej sztuki (250 g)
  • Fasola biała (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
  • Olej rzepakowy 1½ łyżki (15 g)
  • Sól, pieprz wg uznania
  • Majeranek ½ łyżeczki (3 g)
  • Tymianek ½ łyżeczki (3 g)

Sałatka:

  • Ogórek 1 sztuka (80 g)
  • Sałata masłowa 3 liście (50 g)
  • Dymka 1 wąs (10 g)
  • Jogurt (u mnie roślinny) 2 łyżki (40 g)
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Wykonanie

  1. Gotuj umyte ziemniaki ze skórką przez ok. 10 minut.
  2. Nałóż je na blaszkę, dodaj do nich przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek), opłukaną fasolę, oliwę i wymieszaj.
  3. Ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem na środku. Piecz je razem z fasolą i przyprawami przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  4. Ogórka, sałatę i dymkę pokrój, następnie wymieszaj z jogurtem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  5. Upieczone ziemniaczki zjedz z sałatką.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz