Tymiankowe rozgniecione ziemniaki
Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Tymiankowe rozgniecione ziemniaki, to idealny przepis, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!
- Tagi: jednogarnkowy, lato, na wytrawnie, obiad
- Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 504,9 kcal
- 16,4 g białka
- 17,2 g tłuszczu
- 61,7 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Ziemniaki 3½ małej sztuki (250 g)
- Fasola biała (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
- Olej rzepakowy 1½ łyżki (15 g)
- Sól, pieprz wg uznania
- Majeranek ½ łyżeczki (3 g)
- Tymianek ½ łyżeczki (3 g)
Sałatka:
- Ogórek 1 sztuka (80 g)
- Sałata masłowa 3 liście (50 g)
- Dymka 1 wąs (10 g)
- Jogurt (u mnie roślinny) 2 łyżki (40 g)
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Wykonanie
- Gotuj umyte ziemniaki ze skórką przez ok. 10 minut.
- Nałóż je na blaszkę, dodaj do nich przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek), opłukaną fasolę, oliwę i wymieszaj.
- Ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem na środku. Piecz je razem z fasolą i przyprawami przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Ogórka, sałatę i dymkę pokrój, następnie wymieszaj z jogurtem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Upieczone ziemniaczki zjedz z sałatką.