Tofu ananasowe

Prosty i wysokobiałkowy dodatek z którym zmienisz nawet proste danie? Spróbuj tego przepisu na tofu ananasowe! Idealnie zbalansowany smak, a przy tym sporo białka.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 167.2 kcal
  • 12.1 g białka
  • 9 g tłuszczu
  • 10 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 4 porcje:

  • Tofu naturalne – 2 kostki (360 g)
  • Sos sojowy – 3½ łyżki (35 g)
  • Mąka ziemniaczana – ⅘ łyżki (24 g)
  • Ananas (mrożony) – 100 g
  • Czosnek granulowany – 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej – 1½ (15 g)

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Rozmroź ananasa. Wrzuć do blendera (bez wody/soku z rozmrażania), dodaj mąkę, sos sojowy, czosnek, olej i zblenduj. 
  3. Połam tofu na około 1-2 cm. kawałki, zalej sosem, wymieszaj i wyłóż na zabezpieczoną papierem do pieczenia blaszkę. 
  4. Piecz, aż się zarumieni – około 25 minut w 180°C. (w połowie przerzucając) lub w aifryarze około 15-20 minut w 180°C.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz