Tofu ananasowe
Prosty i wysokobiałkowy dodatek z którym zmienisz nawet proste danie? Spróbuj tego przepisu na tofu ananasowe! Idealnie zbalansowany smak, a przy tym sporo białka.
- Tagi: ananas, danie obiadowe, mealprep, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: czas pracy 5 min + 15-25 min pieczenia
Wartość odżywcza 1 porcji
- 167.2 kcal
- 12.1 g białka
- 9 g tłuszczu
- 10 g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- Tofu naturalne – 2 kostki (360 g)
- Sos sojowy – 3½ łyżki (35 g)
- Mąka ziemniaczana – ⅘ łyżki (24 g)
- Ananas (mrożony) – 100 g
- Czosnek granulowany – 1 łyżeczka (5 g)
- Olej – 1½ (15 g)
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rozmroź ananasa. Wrzuć do blendera (bez wody/soku z rozmrażania), dodaj mąkę, sos sojowy, czosnek, olej i zblenduj.
- Połam tofu na około 1-2 cm. kawałki, zalej sosem, wymieszaj i wyłóż na zabezpieczoną papierem do pieczenia blaszkę.
- Piecz, aż się zarumieni – około 25 minut w 180°C. (w połowie przerzucając) lub w aifryarze około 15-20 minut w 180°C.