Szybkie ratatouille
Jeśli miewasz tak, że jak przychodzisz po pracy/szkole do domu i nie chce Ci się gotować, to ten przepis jest dla Ciebie! Szybkie ratatouille to potrawa, która na pewno przypadnie Ci do gustu! Domowy gotowiec, który sprawi, że nawet w leniwy dzień będziesz mogła zjeść zdrowo i smacznie.
- Tagi: na zapas, obiad, ratatouille, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 291,6 kcal
- 17,3 g białka
- 15,3 g tłuszczu
- 17,7 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Cebula 40 g
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Marchew 1 sztuka (45 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Passata pomidorowa (przecier) 140 g
- Pomidory z puszki (krojone) ½ puszki (200 g)
- Oregano (suszone) 1 łyżeczka (3 g)
- Słonecznik, nasiona, łuskane 1 łyżka (10 g)
- Przyprawy: sól biała, pieprz czarny mielony, bazylia (świeża)
- Chleb żytni razowy 1 kromka (30 g)
Wykonanie
- Pokrój w drobną kostkę (lub poszatkuj w blenderze) cebulę i czosnek i podsmaż je na patelni na łyżeczce oliwy przez 3 minuty.
- W tym czasie pokrój paprykę w dużą kostkę lub paski, dolej na patelnię resztę oliwy, dorzuć paprykę i podsmażaj kilka minut.
- W tym czasie pokrój cukinię w grubą kostkę lub paseczki, dorzuć ją na patelnię i podsmażaj.
- W czasie podsmażania papryki i cebuli pokrój bakłażana w grubą kostkę lub paseczki, dodaj na patelnię i podsmażaj.
- Następnie pokrój pomidora, dorzuć go do warzyw i podduszaj pod przykryciem, aż wszystkie zmiękną.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, przyprawy i pokrojone w kostkę wędzone tofu.
- Zamknij na ciepło w słoiku (jak to zrobić – KLIK) i przechowuj w lodówce do około tygodnia lub podawaj od razu np. z bułką lub z chlebem.