Szybkie ratatouille

Jeśli miewasz tak, że jak przychodzisz po pracy/szkole do domu i nie chce Ci się gotować, to ten przepis jest dla Ciebie! Szybkie ratatouille to potrawa, która na pewno przypadnie Ci do gustu! Domowy gotowiec, który sprawi, że nawet w leniwy dzień będziesz mogła zjeść zdrowo i smacznie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 291,6 kcal
  • 17,3 g białka
  • 15,3 g tłuszczu
  • 17,7 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Cebula 40 g
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Marchew 1 sztuka (45 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Passata pomidorowa (przecier) 140 g
  • Pomidory z puszki (krojone) ½ puszki (200 g)
  • Oregano (suszone) 1 łyżeczka (3 g)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane 1 łyżka (10 g)
  • Przyprawy: sól biała, pieprz czarny mielony, bazylia (świeża)
  • Chleb żytni razowy 1 kromka (30 g)

Wykonanie

  1. Pokrój w drobną kostkę (lub poszatkuj w blenderze) cebulę i czosnek i podsmaż je na patelni na łyżeczce oliwy przez 3 minuty.
  2. W tym czasie pokrój paprykę w dużą kostkę lub paski, dolej na patelnię resztę oliwy, dorzuć paprykę i podsmażaj kilka minut.
  3. W tym czasie pokrój cukinię w grubą kostkę lub paseczki, dorzuć ją na patelnię i podsmażaj.
  4. W czasie podsmażania papryki i cebuli pokrój bakłażana w grubą kostkę lub paseczki, dodaj na patelnię i podsmażaj.
  5. Następnie pokrój pomidora, dorzuć go do warzyw i podduszaj pod przykryciem, aż wszystkie zmiękną.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, przyprawy i pokrojone w kostkę wędzone tofu.
  7. Zamknij na ciepło w słoiku (jak to zrobić – KLIK) i przechowuj w lodówce do około tygodnia lub podawaj od razu np. z bułką lub z chlebem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz