Szakszuka z cukinią i tofu

Poznaj przepyszną propozycję na mealprepowe śniadanie, którym jest szakszuka z cukinią i tofu. Szybkie śniadanie, które możesz przygotować w wolnej chwili, a kiedy będziesz potrzebowała więcej snu rano – szybko odgrzać. 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 260,2 kcal
  • 15,9 g białka
  • 16,5 g tłuszczu
  • 11,9 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję

  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukinia kilku cm kawałek (70 g)
  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Tofu naturalne 100 g
  • Sól biała szczypta
  • Pomidory w puszce ½ puszki (200 g)
  • Kumin ¼ łyżeczki (1 g)
  • Mielona papryka chili ¼ łyżeczki (1 g)

Wykonanie

  1. Na 1 łyżeczce oliwy podsmaż cukinie, cebulę i czosnek.
  2. W tym czasie na drugiej łyżeczce oliwy podsmaż pokrojone tofu z solą, aż będzie złote.
  3. Do warzyw dodaj pomidory, przyprawy i grzej kilka minut.
  4. Przechowuj osobno 2-3 dni w lodówce.
  5. Gotową szakszukę możesz zjeść z chlebem lub innym pieczywem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz