Szakszuka z cukinią i tofu
Poznaj przepyszną propozycję na mealprepowe śniadanie, którym jest szakszuka z cukinią i tofu. Szybkie śniadanie, które możesz przygotować w wolnej chwili, a kiedy będziesz potrzebowała więcej snu rano – szybko odgrzać. 🙂
Wartość odżywcza 1 porcji
- 260,2 kcal
- 15,9 g białka
- 16,5 g tłuszczu
- 11,9 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Cukinia kilku cm kawałek (70 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Tofu naturalne 100 g
- Sól biała szczypta
- Pomidory w puszce ½ puszki (200 g)
- Kumin ¼ łyżeczki (1 g)
- Mielona papryka chili ¼ łyżeczki (1 g)
Wykonanie
- Na 1 łyżeczce oliwy podsmaż cukinie, cebulę i czosnek.
- W tym czasie na drugiej łyżeczce oliwy podsmaż pokrojone tofu z solą, aż będzie złote.
- Do warzyw dodaj pomidory, przyprawy i grzej kilka minut.
- Przechowuj osobno 2-3 dni w lodówce.
- Gotową szakszukę możesz zjeść z chlebem lub innym pieczywem.