Smażony ryż z mrożonymi warzywami

Lunchbox do pracy? Ten pomysł na smażony ryż z mrożonymi warzywami sprawi, że zjesz zdrowy lunch, który mocno Cię nasyci, a dodatkowo sprawi, że zjesz zdrowy posiłek. Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji z gotowymi mrożonymi warzywami to super urozmaicenie Twojej diety, kiedy jesteś przed zakupami.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 441,5 kcal
  • 17,3 g białka
  • 19,7 g tłuszczu
  • 46,4 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Ryż (suchy) 40 g
  • Oliwa z oliwek 1½ łyżki (15 g)
  • Tofu naturalne 70 g
  • Mieszanka mrożonych warzyw ok. 200 g (lub kukurydza, groszek mrożony, fasolka szparagowa mrożona, pokrojona marchewka)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki

Wykonanie

Ugotuj ryż. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Pokrój tofu w kostkę i przełóż na patelnie razem z warzywami i podsmażaj aż warzywa się rozmrożą i zarumienią. Ugotowany ryż dodaj na patelnie. Polej go sosem sojowym, ½ łyżki oliwy i posyp czosnkiem. Wymieszaj i grzej jeszcze 3 minuty.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz