Smażony ryż z mrożonymi warzywami
Lunchbox do pracy? Ten pomysł na smażony ryż z mrożonymi warzywami sprawi, że zjesz zdrowy lunch, który mocno Cię nasyci, a dodatkowo sprawi, że zjesz zdrowy posiłek. Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji z gotowymi mrożonymi warzywami to super urozmaicenie Twojej diety, kiedy jesteś przed zakupami.
- Tagi: dla zabieganych, lunch, lunchbox, mrożone warzywa, przekąska, ryż, tofu, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 441,5 kcal
- 17,3 g białka
- 19,7 g tłuszczu
- 46,4 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Ryż (suchy) 40 g
- Oliwa z oliwek 1½ łyżki (15 g)
- Tofu naturalne 70 g
- Mieszanka mrożonych warzyw ok. 200 g (lub kukurydza, groszek mrożony, fasolka szparagowa mrożona, pokrojona marchewka)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
Wykonanie
Ugotuj ryż. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Pokrój tofu w kostkę i przełóż na patelnie razem z warzywami i podsmażaj aż warzywa się rozmrożą i zarumienią. Ugotowany ryż dodaj na patelnie. Polej go sosem sojowym, ½ łyżki oliwy i posyp czosnkiem. Wymieszaj i grzej jeszcze 3 minuty.