Sałatka z gruszką i grzankami
Poznaj ekspresowe przepis na prosty i zdrowy lunchbox! Idealne jako szybki lunch do szkoły lub pracy. Przygotuj pyszne drugie śniadania na wynos w 5 min do szkoły i pracy, gdy nie chce Ci się gotować! Sałatka z gruszką i grzankami na pewno skradnie Twoje serduszko!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 335,6 kcal
- 8,9 g białka
- 16,3 g tłuszczu
- 32,7 g węgl.
Składniki na 1 porcję:
- Chleb 1 kromka (30 g)
- Sałata 1 garść (20 g)
- Gruszka ⅓ sztuki (40 g)
- Ciecierzyca (ugotowana lub ze słoika/puszki) 3 łyżki (60 g)
- Orzechy włoskie 1 łyżka (15 g)
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Sól szczypta
Wykonanie
- Pokrój chleb w kostkę i podgrzej na patelki, aż delikatnie się zarumieni.
- Pokrój gruszkę, wymieszaj z sałatą, ciecierzycą i orzechami.
- Wymiesza syrop, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
- Polej powstałym dressingiem sałatkę. Podawaj z grzankami.