Ryż z sosem orzechowym
Lunchbox do pracy? Ryż z sosem orzechowym to szybki przepis na zdrowy lunch, który zrobisz w zaledwie 10 minut, a nasyci Cię i dzięki niemu zjesz zdrowo! Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji dla wszystkich fanek orzechów i masła orzechowego. Nic tylko próbować!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 416,1 kcal
- 15,7 g białka
- 13,6 g tłuszczu
- 53,5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Ryż (suchy) 40 g
- Rzodkiewka kilka sztuk (50 g)
- Ogórek 1 mała sztuka (40 g)
- Cebulka dymka kilka szczypiorków
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
Sos orzechowy
- Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
- Papryka mielona chili szczypta
Wykonanie
Ugotuj ryż. Pokrój warzywa, przepłucz ciecierzycę. Wymieszaj składniki na sos orzechowy (możesz dodać do niego też trochę wody). Wymieszaj wszystko ze sobą.