Ryż z sosem orzechowym

Lunchbox do pracy? Ryż z sosem orzechowym to szybki przepis na zdrowy lunch, który zrobisz w zaledwie 10 minut, a nasyci Cię i dzięki niemu zjesz zdrowo! Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji dla wszystkich fanek orzechów i masła orzechowego. Nic tylko próbować!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 416,1 kcal
  • 15,7 g białka
  • 13,6 g tłuszczu
  • 53,5 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Ryż (suchy) 40 g
  • Rzodkiewka kilka sztuk (50 g)
  • Ogórek 1 mała sztuka (40 g)
  • Cebulka dymka kilka szczypiorków
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)

Sos orzechowy

  • Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki
  • Papryka mielona chili szczypta

Wykonanie

Ugotuj ryż. Pokrój warzywa, przepłucz ciecierzycę. Wymieszaj składniki na sos orzechowy (możesz dodać do niego też trochę wody). Wymieszaj wszystko ze sobą.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz