Rabarbarowy dżem chia
Rabarbarowy dżem chia świetnie smakuje na kanapce, jako dodatek do placuszków, owsianki, czy jaglanki lub jako nadzienie do naleśników. Do eksperymentowania z tym warzywem jeszcze bardziej zachęca to, że właśnie teraz jest w sezonie. Jeśli do tej pory nie miałaś pomysłu, jak przygotować rabarbar – oto on 😉 Jest prosto, ale mega pysznie. Koniecznie daj mi znać, z czym najbardziej smakuje Ci dżem z przepisu – mi na kanapce!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 63 kcal
- 1,5 g białka
- 2,2 g tłuszczu
- 6,3 g węglowodanów
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- Rabarbar 1 szklanka (125 g)
- Jabłko ½ sztuki (75 g)
- Syrop klonowy 1 łyżka (10 g)
- Chia 5 łyżeczek (20 g)
- Sok z cytryny 2 łyżki (20 g)
PRZEPIS
Wykonanie
- Pokrój rabarbar i jabłko.
- Wrzuć do rondelka, dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i ok. 4 łyżki wody. Duś pod przykryciem, aż rabarbar zmięknie.
- Dodaj nasiona chia, wymieszaj i zostaw na kilka-kilkanaście minut aż napęcznieją.