Rabarbarowy dżem chia

Rabarbarowy dżem chia świetnie smakuje na kanapce, jako dodatek do placuszków, owsianki, czy jaglanki lub jako nadzienie do naleśników. Do eksperymentowania z tym warzywem jeszcze bardziej zachęca to, że właśnie teraz jest w sezonie. Jeśli do tej pory nie miałaś pomysłu, jak przygotować rabarbar – oto on 😉 Jest prosto, ale mega pysznie. Koniecznie daj mi znać, z czym najbardziej smakuje Ci dżem z przepisu – mi na kanapce!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 63 kcal
  • 1,5 g białka
  • 2,2 g tłuszczu
  • 6,3 g węglowodanów

SKŁADNIKI

Składniki na 1 porcję

  • Rabarbar 1 szklanka (125 g)
  • Jabłko ½ sztuki (75 g)
  • Syrop klonowy 1 łyżka (10 g)
  • Chia 5 łyżeczek (20 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 g)

PRZEPIS

Wykonanie

  1. Pokrój rabarbar i jabłko.
  2. Wrzuć do rondelka, dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i ok. 4 łyżki wody. Duś pod przykryciem, aż rabarbar zmięknie.
  3. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i zostaw na kilka-kilkanaście minut aż napęcznieją.

FILM

Zobacz film!

PRZEPISY

Spróbuj też:

Dodaj komentarz