healthy omnomnom ZIEMNIAKI Z MIZERIĄ I CIECIERZYCĄ
Obiady i kolacje

Ziemniaki z mizerią i ciecierzycą

Nie masz ochoty stać w gorącej kuchni i gotować obiadów? To całkiem normalne, dlatego propozycję na lekki letni obiad – ziemniaki z mizerią i ciecierzycą. Prosty przepis, zdrowa alternatywa, do przygotowania na zimno.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Ziemniaki

    3 małe sztuki (210 g)

  • Ogórek gruntowy

    2 małe sztuki (80 g)

  • Rzodkiewka

    3 sztuki (45 g)

  • Jogurt roślinny

    2 łyżki (40 g)

  • Szczypiorek

    kilka łyżeczek

  • Ciecierzyca (ugotowana lub ze słoiczka)

    5 łyżek (100 g)

  • + oliwa

    1 łyżka (10 g)

  • Przyprawy:

    papryka wędzona, sól, czosnek granulowany

  • przepis

    Wykonanie

    Ugotuj ziemniaki.

    Na oliwie podsmaż ciecierzycę z przyprawami.

    Pokrój ogórki, rzodkiewkę w cienkie plastry i wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem.

    Ułóż wszystkie składniki w miseczce, posyp szczypiorkiem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    466,5 kcal,
    16,3 g białka,
    14,2 g tłuszczu,
    60,6 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę