WEGAŃSKIE SPRING ROLLS
Lunche

Wegańskie spring rolls

W tym przepisie przychodzę z pomysłem na proste, zdrowe i lekkie wegańskie spring rolls. Proste i zdrowe przepisy to coś, co uwielbiam, dlatego pokazuję Ci kilka pysznych możliwości na zdrowe jedzenie ❤️

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 5-6 sztuk
  • Papier ryżowy

    5-6 arkuszy (ok. 50 g)

  • Kapusta

    ok. 10 cm kawałek

  • Papryka

    ½ – 1 sztuki

  • Kiełki

    2 łyżki (15 g)

  • Marchewka

    1 sztuka (50 g)

  • Tofu (marynowane, wędzone) [PRZEPIS PONIŻEJ]

    ½ kostki (90 g)

  • SOS ORZECHOWY:

  • Masło orzechowe

    1 łyżka (20 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sos sojowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • Woda

    kilka łyżek

  • Cytryna

    1 łyżka

  • przepis

    Wykonanie

    1. Pokrój warzywa w cienkie paski o długości ok. 10-15 cm.
    2. Pokrój tofu w paski (przepis na tofu marynowane znajduje się poniżej).
    3. Arkusz papieru zamocz w wodzie na kilka sekund by zmiękł.
    4. Przełóż papier na talerz.
    5. Na dół papieru (ok. 3-4 cm od dolnego brzegu) nałóż po kilka pasków każdego warzywa i tofu.
    6. Dolną częścią papieru przykryj warzywa.
    7. Zawiń boki papieru (przykrywając też warzywa) i tak zawinięte warzywa roluj do końca papieru (zawija się to jak krokiety – najlepiej zobacz na filmie jak jest to zrobione – to proste, ale ciężkie do opisania).
    8. Przygotuj sos mieszając masło orzechowe, sos sojowy, wodę i cytrynę.
    9. Maczaj rollsy w sosie.
    notatki

    Notatki do przepisu

    TOFU MARYNOWANE

     

    👉🏻 OBEJRZYJ FILM: https://youtu.be/hTyw93w3JhM

     

    Składniki:

    Tofu – 1 kostka (180 g)

     

    Składniki na marynatę:

    Sos sojowy – 1,5 łyżki (15 g)

    Olej – 1 łyżka (10 g)

    Przyprawy: papryka (zwykła lub wędzona) – 1 łyżeczka, czosnek 1 łyżeczka

    Syrop klonowy – 3 łyżeczki (15 g)

     

    Wykonanie:

    Wymieszaj składniki na marynatę, pokrój tofu w plasterki lub kostkę. Wymieszaj z marynacie i zostaw w lodówce na min. pół godziny. Zamarynowane tofu podsmaż z obu stron na patelni lub upiecz.

     

     

    Wartość odżywcza całej porcji:

     

    430,1 kcal
    21,5 g białka
    16,1 g tłuszczu
    48,5 g węgl.

     

     

    Wartość odżywcza tofu marynowanego:

     

    274,9 kcal
    15,8 g białka
    18,7 g tłuszczu
    14,6 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę