wegańskie-burgery-dyniowe
Obiady i kolacje

Wegańskie burgery dyniowe

Przychodzę dziś do Ciebie z przepisem na super proste wegańskie burgery dyniowe, które w przyjemny sposób urozmaicą Twój jesienny jadłospis! Poznaj pyszne jesienne propozycje, super prostych i mega pysznych dań.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 3 kotlety
  • Puree dyniowe*

    ok. 4 łyżki (90 g)

  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka)

    ok. 9 łyżek (185 g)

  • Pomidory suszone (w oleju, odsączone)

    ok. 3 sztuki (40 g)

  • Papryka wędzona

    ½ łyżeczki

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki

  • Sól

    Szczypta

  • Oliwa do smarowania kotletów

    1½ łyżki (ok. 15 g)

  • przepis

    * PRZEPIS NA PUREE DYNIOWE

    Składniki:

    Dynia, świeża – 1 sztuka

     

    Wykonanie:

    Przekrój dynię na pół i wydrąż z niej pestki. Połóż na blaszce skórką do góry i piecz w 180°C ok. 30-40 min aż będzie miękka. Po przestudzeniu wydłub miąższ z dyni i zblenduj go lub rozgnieć widelcem na purée. Część puree dyniowego możesz też zamrozić.

    przepis

    Wykonanie

    Zblenduj wszystkie składniki, uformuj kotlety i posmaruj je oliwą. Piecz ok. 25 min w 180°C, przerzuć je delikatnie na druga stronę i piecz jeszcze 10 min. Gotowe kotlety możesz zjeść z bułką, posmarowaną ulubionym sosem i z warzywami.

    Wartość odżywcza 1 kotleta:

     

    172,1 kcal
    5,5 g białka
    8,8 g tłuszczu
    13,6 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę