Obiady i kolacje

Wegański sos pomidorowy z kalafiorem i fasolą (à la meksykański)

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcesz zjeść zdrowo, zbilansowanie i przede wszystkim smacznie to koniecznie poznaj ten przepis. Wegański sos pomidorowy z kalafiorem i fasolą (a’la meksykański) to proste w wykonaniu danie, które pokochasz od pierwszego kęsa! Jedz wegańsko, pysznie i daj się rozpieścić swoim kubkom smakowym.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Oliwa z oliwek

    2 łyżki (20 g)

  • Cebula

    ½ sztuki (50 g)

  • Czosnek

    2 ząbki (10 g)

  • Kalafior

    ⅓ główki (150 g)

  • Papryka słodka mielona

    ½ łyżki

  • Papryka wędzona mielona

    ½ łyżki

  • Papryka chili mielona

    szczypta

  • Pomidory z puszki

    300 g

  • Ryż (suchy

    8 łyżek (120 g)

  • Fasola czerwona (opłukana z puszki/ugotowana)

    10 łyżek (200 g)

  • Tofu naturalne

    180 g

  • Sól

    do smaku

  • Kolendra

    mała garstka

  • Sok z limonki

    2 łyżki

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Podsmaż na oliwie pokrojona cebule, czosnek i kalafior z przyprawami przez ok. 3-5 minut. Zalej pomidorami i gotuj ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj ryż. Do sosu dodaj fasolę, pokrojone w kostkę tofu, dodaj sól do smaku i gotuj ok. 2 minuty. Posyp kolendrą i skrop sokiem z limonki. Podawaj z ryżem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    514,1 kcal
    20,6 g białka
    16,1 g tłuszczu
    68,6 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę