Obiady i kolacje

Wegański palak tofu

Kiedy nie masz ochoty kroić warzyw, stać długo w kuchni i zastanawiać się nad pomysłem na obiad, przychodzę z super propozycją na wegański palak z tofu. Zrobisz go ultra szybko, a jaki jest wdzięczny smakiem!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Ryż biały (suchy)

    8 łyżek (120 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Cebula

    ½ szt. (50 g)

  • Czosnek

    1-2 ząbki (5 g)

  • Szpinak mrożony

    ½ opakowania (250 g)

  • Mleczko kokosowe

    6½ łyżki (130 g)

  • Przecier pomidorowy

    5 łyżek (75 g)

  • Tofu wędzone

    1 sztuka (180 g)

  • Przyprawy

    curry, kumin (kmin rzymski), pieprz, cynamon, kardamon, czosnek granulowany, garam masala (jeśli masz)**

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Ugotuj ryż.

    Podduś na oliwie i wodzie pokrojoną cebulę i czosnek.

    Dodaj na patelnie mrożony szpinak, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, pokrojone tofu oraz przyprawy**.

    Gotuj, aż szpinak zmięknie.

    Podawaj z ugotowanym ryżem.

    **ogólnie jeśli nie masz, którejś z przypraw to dodaj więcej curry.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    533,5 kcal
    21,4 g białka
    24,4 g tłuszczu
    56,5 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę