WEGAŃSKA SZAKSZUKA Z CUKINIĄ healthy omnomnom
Obiady i kolacje

Wegańska szakszuka z cukinią

Wegańska szakszuka z cukinią to super szybka i pożywna kolacja dla zabieganych. Kiedy wracasz po pracy/szkole do domu, nie masz siły na skomplikowane przyrządzanie posiłków – ten przepis jest idealny dla Ciebie! Wypróbuj wegańską alternatywę kultowej szakszuki i rozpieść swoje kubki smakowe.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Tofu naturalne

    100 g

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżka (10 g)

  • Cebula

    1/3 sztuki (30 g)

  • Cukinia

    1/2 małej szt. (100 g)

  • Pomidory

    2 szt. (240 g)

  • Przyprawy

    Czosnek granulowany, sól, papryczka ostra mielona

  • Chleb żytni razowy

    2 cienkie kromki (50 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Tofu pokrój w cienkie plasterki, posyp solą i podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy. Podsmażaj tak długo, aż będzie miało cienką, chrupiącą skórkę. Zdejmij z patelni.

    Na tej samej patelni lub drugiej, podduś na oliwie (1 łyżeczka) pokrojoną cebulę i cukinię. Po 3 minutach dodaj na patelnię pokrojone pomidory i grzej pod przykryciem kilka minut, dopraw.

    Na talerz nałóż przesmażone pomidory i dodaj na górę tofu.

    Zjedz z chlebem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    378,2 kcal,
    19,1 g białka,
    17 g tłuszczu,
    33 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę