Śniadania

Wegańska szakszuka klasyczna

Poznaj przepis, w którym powstaje wegańska szakszuka klasyczna, czyli zweganizowane danie bliskiego wschodu, który rozpieści niejedno poranne podniebienie. 🍅 Poznaj proste i zdrowe przepisy z pomidorów w puszce. 🥫

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Tofu naturalne

    100 g

  • Sól biała

    1 szczypta

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżka (10 g)

  • Czosnek

    1 ząbek (5 g)

  • Cebula

    ⅓ sztuki (30 g)

  • Papryczka ostra (chili)

    5 g

  • Pomidory z puszki (krojone)

    ½ puszki (200 g)

  • Kmin rzymski (kumin)

    ½ łyżeczki (2 g)

  • Pieprz czarny mielony

    Szczypta

  • Pietruszka, liście

    Kilka sztuk

  • Chleb żytni razowy

    2 kromki (60 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Tofu pokrój w cienkie plasterki, posyp solą i podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy. Podsmażaj tak długo, aż będzie miało cienką, chrupiącą skórkę. Zdejmij z patelni.
    2. Na tej samej patelni lub drugiej podduś na oliwie (1 łyżeczka) drobno pokrojony czosnek, cebulę i papryczkę chili (weź ok. centymetrowy kawałek, w zależności od tego, jak ostre dania lubisz; możesz ją też pominąć).
    3. Po 3 minutach dodaj na patelnię pomidory z puszki z zalewą, kumin, sól oraz pieprz i grzej pod przykryciem minut.
    4. Na talerz nałóż przesmażone pomidory i dodaj na górę tofu.
    5. Szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i zjedz z chlebem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    387,4 kcal,
    18,9 g białka,
    17,5 g tłuszczu,
    36,3 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę