Przekąski i desery

Wegańska sałatka gyros

Wegańska sałatka gyros to super pomysł na jeden z posiłków na wegańskim/wegetariańskim grillu! Zainspiruj się i zaskocz swoich znajomych fantastycznym pomysłem na wege gyros. Zdrowe, zbilansowane i mega pyszne. 🤤

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 miskę:
  • Kotlety sojowe/kostka sojowa

    1 opakowanie (100 g)

  • Oliwa z oliwek

    2 łyżki (20 g)

  • Przyprawa gyros

    2-3 łyżeczki

  • Papryka

    1 sztuka (140 g)

  • Cebula

    ½ sztuki (50 g)

  • Kapusta pekińska

    2 garście

  • Ogórki konserwowe

    4 sztuki (200 g)

  • Kukurydza (konserwowa)

    5 łyżek (75 g)

  • Majonez

    3-4 łyżki (75 g)

  • Ketchup

    3 łyżki (45 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Ugotuj kotlety sojowe (lub kostkę sojową) w wodzie. Gdy kotlety będą miękkie, odcedź je i pokrój w ok. 1-2 cm kostkę (chyba że masz kostkę sojową).
    2. Wymieszaj z oliwą i przyprawą do gyrosa i piecz ok. 25 min w 180 stopni (po połowie czasu możesz je przemieszać na blaszce).
    3. Pokrój warzywa – paprykę, cebulę, ogórki w kostkę, kapustę w drobne paseczki.
    4. Zrób sos – wymieszaj majonez i ketchup.
    5. Gdy kotlety się upieką, układaj gyros w misce warstwami w kolejności: warstwa sojowego gyrosa, połowa sosu, cebula, papryka, kukurydza, ogórki, reszta sosu, kapusta pekińska.

    Wartość odżywcza ¼ miski:
    321,9 kcal
    13,4 g białka
    20,8 g tłuszczu
    17 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę