Obiady i kolacje

Wegańska sałatka cezar

Kochasz sałatki, ale zwykle nie sycą Cię na długo? Wegańska sałatka cezar będzie więc doskonałym rozwiązaniem. Zawiera sporo białka i błonnika, które świetnie zaspokajają głód. Chrupiące tofu i grzanki idealnie łączą się w niej ze świeżymi warzywami. Całość polana jest kremowym sosem. Po prostu pycha!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Sałata

    3 garście (75 g)

  • Papryka

    1 sztuka (140 g)

  • Pomidor

    1 sztuka (120 g)

  • Ogórek

    1 sztuka (40 g)

  • Cebula

    ½ sztuki (50 g)

  • Rzodkiewka

    5 sztuk (75 g)

  • Tofu wędzone/naturalne

    1 kostka (180 g)

  • Oliwa

    1 łyżeczka (5 g)

  • Majonez (wegański lub zwykły)

    1 łyżka (30 g)

  • Jogurt naturalny (roślinny lub zwykły)

    4 łyżki (80 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Pieprz

    ⅓ łyżeczki (2 g)

  • Sól

    2 szczypty (2 g)

  • Bułka

    1 mała sztuka (65 g) (lub chleb 1-2 kromki)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Na patelni rozgrzej oliwę.
    2. Pokrój tofu w kostkę i wrzuć na patelnię i smaż do zarumienienia.
    3. Pokrój warzywa w kostkę.
    4. Dodaj do nich majonez, jogurt, przyprawy i tofu. Wymieszaj
    5. Pokrój chleb/bułkę w kostkę i zgrzankuj na suchej patelni. Posyp grzankami sałatkę.
    6. Możesz też podawać sałatkę ze świeżym pieczywem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    347.5 kcal

    18.8 g białka

    14.6 g tłuszczu

    31.2 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę