Wegańska pizza tortillowa z patelni z pieczarkami
Obiady i kolacje

Wegańska pizza tortillowa z patelni z pieczarkami

Pizza? Ale w nieco zdrowszej i szybszej wersji? Wegańska pizza tortillowa z patelni z pieczarkami to idealny pomysł na szybką i zbilansowaną kolację. Zasmakuj zdrowszej alternatywy i zjedz smacznie i zdrowo w wegańskiej wersji! Tortillowa pizza to must have, kiedy nie masz czasu i ochoty na gotowanie.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Pieczarki

    5 sztuk (100 g)

  • Cebula

    ⅓ sztuki (30 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Tortilla

    1 sztuka (60 g)

  • Passata pomidorowa

    2 łyżki

  • Oregano

    ½ łyżeczki

  • Sól

    szczypta

  • Czosnek granulowany

    ⅓ łyżeczki

  • Fasola czerwona (opłukana z puszki/ugotowana)

    2 łyżki (40 g)

  • Ser wegański (lub zwykły – opcjonalnie)

    2 łyżki (20 g)

  • Rukola

    1 garść

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Podsmaż pokrojone pieczarki i cebulę na oliwie, aż się zarumienią. Na patelnię daj tortillę i nałóż na nią passatę pomidorową wymieszaną z oregano, solą i czosnkiem granulowanym. Dodaj pieczarki, cebulę, fasolę i potarty ser wegański lub zwykły. Przykryj patelnie pokrywką i grzej kilka minut (sprawdzając by od dołu tortilla zrobiła się chrupiąca, ale nie spalona). Posyp rukolą.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    366,2 kcal
    16,2 g białka
    14,9 g tłuszczu
    40 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę