Obiady i kolacje

Wegańska ekspresowa fasolka po bretońsku

Jeśli szukasz inspiracji na mega sycący, a przy tym bardzo łatwy przepis, to wegańska ekspresowa fasolka po bretońsku sprawdzi się idealnie! Ten klasyk zrobisz w kilka chwil, z tanich i łatwo dostępnych produktów.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Cebula

    ½ sztuki (50 g)

  • Czosnek

    1 ząbek (5 g)

  • Pieczarki

    15 sztuk (300 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g) 

  • Liść laurowy

    3 listki

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Ziele angielskie

    3 sztuki

  • Passata pomidorowa (przecier)

    300 g 

  • Fasola biała (konserwowa)

    1 puszka (240 g)

  • Pieprz czarny mielony

    1 g 

  • Sól biała

    1 g 

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Pokrój lub poszatkuj w blenderze cebulę i czosnek. Pokrój pieczarki.
    2. Podsmaż je na oliwie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
    3. Zalej passatą, dodaj odsączoną z zalewy fasolę białą.
    4. Grzej przez mniej więcej 10 minut. Dodaj pieprz i sól.
    5. Jeśli wolisz bardziej płynną fasolkę, możesz dodać 0,5–1 szklankę wody.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    269.9 kcal

    16.2 g białka

    34.9 g tłuszczu

    4.1 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę