Obiady i kolacje

Tymiankowe rozgniecione ziemniaki

Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Tymiankowe rozgniecione ziemniaki, to idealny przepis, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Ziemniaki

    3½ małej sztuki (250 g)

  • Fasola biała (ugotowana lub z puszki)

    5 łyżek (100 g)

  • Olej rzepakowy

    1½ łyżki (15 g)

  • Sól, pieprz

    wg uznania

  • Majeranek

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Tymianek

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Sałatka:

  • Ogórek

    1 sztuka (80 g)

  • Sałata masłowa

    3 liście (50 g)

  • Dymka

    1 wąs (10 g)

  • Jogurt (u mnie roślinny)

    2 łyżki (40 g)

  • Przyprawy:

    sól, pieprz, czosnek granulowany

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Gotuj umyte ziemniaki ze skórką przez ok. 10 minut.

    2. Nałóż je na blaszkę, dodaj do nich przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek), opłukaną fasolę, oliwę i wymieszaj.

    3. Ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem na środku. Piecz je razem z fasolą i przyprawami przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st.

    4. Ogórka, sałatę i dymkę pokrój, następnie wymieszaj z jogurtem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

    5. Upieczone ziemniaczki zjedz z sałatką.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    504,9 kcal
    16,4 g białka
    17,2 g tłuszczu
    61,7 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę