Obiady i kolacje

Szybkie ratatouille

Jeśli miewasz tak, że jak przychodzisz po pracy/szkole do domu i nie chce Ci się gotować, to ten przepis jest dla Ciebie! Szybkie ratatouille to potrawa, która na pewno przypadnie Ci do gustu! Domowy gotowiec, który sprawi, że nawet w leniwy dzień będziesz mogła zjeść zdrowo i smacznie.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje
  • Cebula

    3⁄4 sztuki (75 g)

  • Czosnek

    2 ząbki (10 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Papryka zielona

    1 sztuka (140 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżka (10 g)

  • Cukinia

    2⁄3 sztuki (200 g)

  • Bakłażan

    2⁄3 sztuki (130 g)

  • Pomidor

    1 sztuka (120 g)

  • Koncentrat pomidorowy

    2 łyżki (50 g)

  • Woda

    kilka łyżek

  • Zioła prowansalskie

    1 łyżeczka (3 g)

  • Sól biała

    2 szczypty

  • Tofu wędzone

    1 sztuka (180 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Pokrój w drobną kostkę (lub poszatkuj w blenderze) cebulę i czosnek i podsmaż je na patelni na łyżeczce oliwy przez 3 minuty.
    2. W tym czasie pokrój paprykę w dużą kostkę lub paski, dolej na patelnię resztę oliwy, dorzuć paprykę i podsmażaj kilka minut.
    3. W tym czasie pokrój cukinię w grubą kostkę lub paseczki, dorzuć ją na patelnię i podsmażaj.
    4. W czasie podsmażania papryki i cebuli pokrój bakłażana w grubą kostkę lub paseczki, dodaj na patelnię i podsmażaj.
    5. Następnie pokrój pomidora, dorzuć go do warzyw i podduszaj pod przykryciem, aż wszystkie zmiękną.
    6. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, przyprawy i pokrojone w kostkę wędzone tofu.
    7. Zamknij na ciepło w słoiku (jak to zrobić – KLIK) i przechowuj w lodówce do około tygodnia lub podawaj od razu np. z bułką lub z chlebem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    291,6 kcal
    17,3 g białka
    15,3 g tłuszczu
    17,7 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę