Szybkie crumble owsiane z owocami healthy omnomnom
Przekąski i desery

Szybkie crumble owsiane z owocami

Skosztuj szybkie crumble owsiane z owocami i zobacz, że zdrowy i szybki przepis może być przepyszny! Poznaj przepis na ekspresowy i konkretny deser w 10 minut! Spraw, że Twoja ochota na słodkie zniknie tak szybko, jak szybko robiony jest ten przepis! 🙂

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Płatki owsiane (błyskawiczne)

    2½ łyżki (25 g)

  • Masło orzechowe

    1 łyżka (20 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżka (10 g)

  • Mleko sojowe

    1 łyżka (10 g)

  • Maliny lub truskawki, mrożone

    1½ szklanki (150 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Wymieszaj w miseczce płatki owsiane, masło orzechowe, mleko i syrop klonowy (lub inne słodzidło).

    Do małej foremki lub naczynia żaroodpornego* wsyp truskawki/maliny i pokrusz na nie wcześniej przygotowaną masę z płatków owsianych. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 12 minut (aż kruszonka zrobi się złota).

     

    ** Jeśli nie masz małej foremki lub małego naczynia żaroodpornego, możesz spróbować zrobić crumble w szklanym lunchboxie (np. te z IKEA są żaroodporne) lub w foremkach na muffinki czy też większych naczyniach, „zmniejszając” je przez odgrodzenie części zwiniętym papierem do pieczenia.

    dodatkowo

    Notatka Ireny

    Zamiast truskawek/malin możesz użyć też jagód, porzeczek, pokrojonych jabłek, gruszek, śliwek czy pokrojonego rabarbaru.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    307,9 kcal
    9,1 g białka
    12,7 g tłuszczu
    35,5 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę