Śniadania

Szpinakowo-orzechowa sałatka

Szukasz inspiracji na wegańskie śniadanie na słono, które nasyci Cię na długo? Wypróbuj sałatkę szpinakowo-orzechową, czyli prawdziwą bombę witamin, białka i błonnika! Ten pomysł na zdrowe śniadanie jest prosty, szybki do przygotowania i łatwy do zabrania ze sobą na wynos. Sprawdź sama!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Szpinak

    2 garście (30 g)

  • Papryka

    ⅓ sztuki (50 g)

  • Orzechy włoskie

    mała garstka (20 g)

  • Ciecierzyca, gotowana/z puszki

    4 łyżki (80 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżeczka (5 g)

  • Oliwa

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sok z cytryny

    1 łyżeczka (5 g)

  • Chleb

    1 kromka (35 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Pokrój szpinak na mniejsze części, pokrój paprykę w drobną kostkę i orzechy na drobne części.

    2. Wymieszaj z opłukaną ciecierzycą z puszki, syropem klonowym, oliwą, sokiem z cytryny.

    3. Podawaj z kromką chleba (samą lub zgrzankowaną).

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    406,8 kcal
    12,3 g białka
    20,3 g tłuszczu
    36,5 g węglowodanów przyswajalnych

    Wpisz szukaną frazę