Śniadania

Szakszuka z cukinią i tofu

Poznaj przepyszną propozycję na mealprepowe śniadanie, którym jest szakszuka z cukinią i tofu. Szybkie śniadanie, które możesz przygotować w wolnej chwili, a kiedy będziesz potrzebowała więcej snu rano – szybko odgrzać. 🙂

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Cukinia

    kilku cm kawałek (70 g)

  • Cebula

    ⅓ sztuki (30 g)

  • Czosnek

    1 ząbek (5 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Tofu naturalne

    100 g

  • Sól biała

    szczypta

  • Pomidory w puszce

    ½ puszki (200 g)

  • Kumin

    ¼ łyżeczki (1 g)

  • Mielona papryka chili

    ¼ łyżeczki (1 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Na 1 łyżeczce oliwy podsmaż cukinie, cebulę i czosnek.

    W tym czasie na drugiej łyżeczce oliwy podsmaż pokrojone tofu z solą, aż będzie złote.

    Do warzyw dodaj pomidory, przyprawy i grzej kilka minut.

    Przechowuj osobno 2-3 dni w lodówce.

    Gotową szakszukę możesz zjeść z chlebem lub innym pieczywem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    260,2 kcal
    15,9 g białka
    16,5 g tłuszczu
    11,9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę