Obiady i kolacje

Soczewicowe bolognese wegańskie

Szukasz dania prostego i ekspresowego, a przy tym naprawdę smacznego? Wegańskie spaghetti bolognese z soczewicą takie właśnie jest! To super prosty przepis na zdrowy wegański obiad! Polecam wypróbować!!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 4 porcje:
  • Soczewica zielona (sucha)

    120 g

  • Cebula

    1 średnia sztuka (100 g)

  • Czosnek

    1 ząbek (5 g)

  • Marchewka

    2 średnie sztuki (ok. 100 g)

  • Pomidory suszone

    5-6 sztuk (90 g)

  • Olej

    2 łyżki (20 g)

  • Przecier pomidorowy

    około 2 szklanki (400 g)

  • Przyprawy

  • Oregano

    1 szczypta

  • Papryka słodka

    1 szczypta

  • Pieprz

    1 szczypta

  • Sól

    1 szczypta

  • Dodatkowo

  • Makaron spaghetti razowy

    200 g

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Zalej soczewicę szklanką wody i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż będzie miękka (jeśli będzie potrzeba dolej wody).
    2. Pokrój warzywa w kostkę.
    3. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę, aż marchewką lekko zmięknie.
    4. Dodaj pomidory suszone, przecier pomidorowy i przyprawy i gotuj na małym ogniu (jeśli chodzi o czas gotowania to zależy na ile jesteś cierpliwy, wystarczy około 10 min, ale jeśli masz czas, to możesz dłużej 😉 ).
    5. Dodaj soczewicę, wymieszaj i podawaj z makaronem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    434.6 kcal

    17.2 g białka

    9.9  g tłuszczu

    67.3 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę