Lunche

Smażony ryż z mrożonymi warzywami

Lunchbox do pracy? Ten pomysł na smażony ryż z mrożonymi warzywami sprawi, że zjesz zdrowy lunch, który mocno Cię nasyci, a dodatkowo sprawi, że zjesz zdrowy posiłek. Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji z gotowymi mrożonymi warzywami to super urozmaicenie Twojej diety, kiedy jesteś przed zakupami.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Ryż (suchy)

    40 g

  • Oliwa z oliwek

    1½ łyżki (15 g)

  • Tofu naturalne

    70 g

  • Mieszanka mrożonych warzyw

    ok. 200 g (lub kukurydza, groszek mrożony, fasolka szparagowa mrożona, pokrojona marchewka)

  • Sos sojowy

    1 łyżka (10 g)

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Ugotuj ryż. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Pokrój tofu w kostkę i przełóż na patelnie razem z warzywami i podsmażaj aż warzywa się rozmrożą i zarumienią. Ugotowany ryż dodaj na patelnie. Polej go sosem sojowym, ½ łyżki oliwy i posyp czosnkiem. Wymieszaj i grzej jeszcze 3 minuty.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    441,5 kcal
    17,3 g białka
    19,7 g tłuszczu
    46,4 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę