Obiady i kolacje

Sałatka max przeciwzapalna

Szukasz prostego przepisu, który dostarczy Ci sporo dobrych dla zdrowia składników? Ta sałatka max przeciwzapalna to doskonała opcja. Zrobisz ją w kilka minut, a nasyci Cię na długo. Wykorzystaj do niej swoje ulubione warzywa 😉

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Szpinak

    1 garść (20 g)

  • Marchewka

    1 sztuka (45 g)

  • Tofu wędzone

    ⅓ kostki (60 g)

  • Jogurt naturalny (wegański lub zwykły)

    2 łyżki (40 g)

  • Bazylia, świeża

    kilka listków (5 g)

  • Czosnek

    1 ząbek (5 g)

  • Oregano, suszone

    ½ łyżeczki (2 g)

  • Sok z cytryny

    1 łyżka (10 g)

  • Sól

    szczypta

  • Orzechy włoskie

    1 łyżka (10 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Marchewkę zetrzyj na tarce.
    2. Tofu pokrój w kostkę.
    3. Do miski wrzuć szpinak, startą marchewkę i pokrojone tofu. 
    4. Jogurt wymieszaj z drobno pokrojoną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, sokiem z cytryny i solą. 
    5. Sos wymieszaj z sałatką.
    6. Podawaj posypaną orzechami włoskimi.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    206.5 kcal

    12.1 g białka

    11.5 g tłuszczu

    11.4 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę