Lunche

Ryż z sosem orzechowym

Lunchbox do pracy? Ryż z sosem orzechowym to szybki przepis na zdrowy lunch, który zrobisz w zaledwie 10 minut, a nasyci Cię i dzięki niemu zjesz zdrowo! Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji dla wszystkich fanek orzechów i masła orzechowego. Nic tylko próbować!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Ryż (suchy)

    40 g

  • Rzodkiewka

    kilka sztuk (50 g)

  • Ogórek

    1 mała sztuka (40 g)

  • Cebulka dymka

    kilka szczypiorków

  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki)

    5 łyżek (100 g)

  • Sos orzechowy

  • Masło orzechowe

    1 łyżka (20 g)

  • Sos sojowy

    1 łyżka (10 g)

  • Sok z cytryny

    1 łyżka

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki

  • Papryka mielona chili

    szczypta

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Ugotuj ryż. Pokrój warzywa, przepłucz ciecierzycę. Wymieszaj składniki na sos orzechowy (możesz dodać do niego też trochę wody). Wymieszaj wszystko ze sobą.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    416,1 kcal
    15,7 g białka
    13,6 g tłuszczu
    53,5 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę