Obiady i kolacje

Risotto z marchewką i groszkiem

Polowe warunki nie zwalniają z tego, aby jeść zdrowo i pożywnie. Przepis na risotto z marchewką i groszkiem przygotowywałam na wyjeździe w górach. Odtwórz mój przepis w swojej kuchni, lub na ognisku na campingu. Smacznego!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 3 porcje:
  • Oliwa z oliwek

    4 łyżki (40 g)

  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka)

    400 g

  • Sól

    do smaku

  • Groszek i marchewka (konserwowe)

    1 puszka lub 1 duża szklanka (400 g)

  • Ryż biały, suchy

    ok. 13 łyżek (200 g)

  • Woda

    ok. 1-1½ szklanki

  • Pieprz

    kilka szczypt

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka

  • Papryka czerwona

    1 sztuka (140 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Rozgrzej oliwę, wrzuć na nią ciecierzycę, dodaj sól i grzej, aż ciecierzyca zrobi się złota. Dodaj groszek i marchewkę z puszki razem z wodą z zalewy. Dodaj ryż i wodę (początkowo daj mniej, jak coś to dolej) i gotuj aż ryż zmięknie (w razie potrzeby dolewając wody). Dodaj pieprz i czosnek. Podawaj z pokrojoną świeżą papryką.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    604,3 kcal
    17,6 g białka
    18,1 g tłuszczu
    84,2 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę