Śniadania

Rabarbarowy dżem chia

Rabarbarowy dżem chia świetnie smakuje na kanapce, jako dodatek do placuszków, owsianki, czy jaglanki lub jako nadzienie do naleśników. Do eksperymentowania z tym warzywem jeszcze bardziej zachęca to, że właśnie teraz jest w sezonie. Jeśli do tej pory nie miałaś pomysłu, jak przygotować rabarbar – oto on 😉 Jest prosto, ale mega pysznie. Koniecznie daj mi znać, z czym najbardziej smakuje Ci dżem z przepisu – mi na kanapce!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 3 porcje
  • Rabarbar

    1 szklanka (125 g)

  • Jabłko

    ½ sztuki (75 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżka (10 g)

  • Chia

    5 łyżeczek (20 g)

  • Sok z cytryny

    2 łyżki (20 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Pokrój rabarbar i jabłko.
    2. Wrzuć do rondelka, dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i ok. 4 łyżki wody. Duś pod przykryciem, aż rabarbar zmięknie.
    3. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i zostaw na kilka-kilkanaście minut aż napęcznieją.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    63 kcal
    1,5 g białka
    2,2 g tłuszczu
    6,3 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę