
Proste wegańskie sushi
Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie sushi było kiedyś bardzo fancy daniem. Jednak przychodzę do Ciebie z przepisem na proste wegańskie sushi, które totalnie odchodzi od tego stereotypu! Szybko i tanio, a do tego do zrobienia w zaledwie kilkanaście minut! 🍱
Zobacz film
Wykonanie
PRZYGOTUJ RYŻ
Przesyp ryż na sitko i kilkukrotnie przepłucz go wodą (to ważny krok). Dodaj do garnka i zalej wodą (dodaj około 2-2,5 razy więcej wody) i gotuj, aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby dolej więcej wody lub odcedź z nadmiaru).
Przygotuj zalewę octową: do małego garnka dodaj cukier, sól i ocet i podgrzewaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Polej ugotowany ryż zalewą i delikatnie wymieszaj.
POKRÓJ DODATKI
Pokrój warzywa w cienkie i jak najdłuższe paski. Pokrój tofu w paski.
Jeśli masz jakieś dodatkowe składniki, które trzeba pokroić, to też się tym zajmij.
ZAWIJAJ!
By ułatwić sobie nakładanie ryżu mocz palce w wodzie z odrobiną oleju.
Połóż nori świecącą stroną do matki, silikonowej deski lub opakowania tortilli. Nałóż na prawie całe nori około 0,5 cm warstwę ryżu. Zostaw od góry ok. 1-2 cm nori bez ryżu. Około 2 cm od dolnej krawędzi ułóż pasek dodatków do sushi (tofu, warzywa itp.). Dodatki pokryj też majonezem. Chwyć delikatnie za matkę i delikatnie zacznij zawijać (polecam zobaczyć jak to robić na filmie).
Gotową rolkę przekrój na pół delikatnie wykonując posuwiste ruchy mocno ostrym nożem (żeby nie zgnieść rolki). Połówki przekrój na kolejne połówki i te połówki przekrój jeszcze raz.
Sushi zjedz z sosem sojowym i wasabi (jeśli lubisz ostry smak).
Wartość odżywcza 1 rolki:
404,2 kcal
12,2 g białka
12,3 g tłuszczu
60,2 g węglowodanów


Zobacz także

Grzanki z porową tofucznicą

Wegańskie spring rolls

Szybkie ratatouille

Grzanki z porową tofucznicą

Wegańskie spring rolls
