Porowo-pieczarkowe risotto jednogarnkowe
Obiady i kolacje

Porowo-pieczarkowe risotto jednogarnkowe

Porowo-pieczarkowe risotto jednogarnkowe to doskonały pomysł na lekki, wiosenny obiad. Jest prostą opcją, jeśli nie masz zbyt dużo czasu. W dodatku dostarcza sporo białka! Dla fanów niezwykle aromatycznych dań.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Ryż

    około 6 ½ łyżki (100 g)

  • Por

    ½ sztuki (60 g)

  • Pieczarki

    15 sztuk (300 g)

  • Zielony groszek, mrożony

    1 szklanka (140 g)

  • Mleczko kokosowe

    4 łyżki (80 g)

  • Tofu naturalne

    1 kostka (180 g)

  • Oliwa

    1 łyżka (10 g)

  • Czosnek granulowany

    2 szczypty (2 g)

  • Sól

    2 szczypty (2 g)

  • Pieprz

    1 szczypta (1 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Pokrój por i pieczarki.
    2. Do garnka wsyp pokrojony por, pieczarki, zielony groszek, suchy ryż.
    3. Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy (po 1 szczypcie soli, pieprzu i czosnku) i zalej ok 1,5 szklanki wody.
    4. Gotuj co jakiś czas mieszając, aż ryż zmięknie (około 12 min).
    5. W tym czasie pokrój tofu w kostkę i na oliwie podsmażaj je z solą i czosnkiem granulowanym, aż się zezłoci.
    6. Dodaj tofu do ryżu.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    487 kcal

    24.8 g białka

    19.9  g tłuszczu

    49.6 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę