Obiady i kolacje

Pomidorowa zapiekanka wegańska z kaszą

Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Pomidorowa zapiekanka wegańska z kaszą, to idealny przepis, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 3 porcje:
  • Kasza gryczana (sucha)

    13 łyżek (180 g)

  • Szpinak

    3 garście (75 g)

  • Sos pomidorowy:

  • Olej rzepakowy

    1½ łyżki (15 g)

  • Cebula

    1 sztuka (100 g)

  • Czosnek

    3 ząbki (15 g)

  • Marchew

    1 duża sztuka (100 g)

  • Passata pomidorowa

    600 g

  • Soczewica (z puszki lub ugotowana)

    1 puszka/12 łyżek (240 g)

  • Przyprawy:

    oregano, sól, pieprz – po 3 szczypty

  • Beszamel:

  • Olej rzepakowy

    2 łyżki (20 g) 

  • Mąka pszenna

    2 łyżki (24 g) 

  • Mleko roślinne

    1 szklanka (240 g) 

  • Przyprawy:

    pieprz, gałka muszkatołowa, sól wg uznania

  • Płatki drożdżowe (opcjonalnie dla serowego smaku)

    4 łyżki (40 g) 

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Ugotuj kaszę gryczaną.

    2. Na 1½ łyżki oleju podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną marchew. Po ok. 5 minutach dodaj passatę, soczewice (ugotowaną lub z puszki) i gotuj ok. 10-15 minut.

    3. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.

    4. Przygotuj beszamel: do rondelka wlej olej (2 łyżki), dodaj do niego mąkę, wymieszaj szybko i zalej mlekiem. Dodaj przyprawy, mieszaj i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje.

    5. Do naczynia żaroodpornego nałóż ugotowaną kaszę gryczaną, na to dodaj świeży szpinak, sos pomidorowy i górę posmaruj beszamelem.

    6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez ok. 10-15 minut.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    569,1 kcal
    22,9 g białka
    15,9 g tłuszczu
    73 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę