
Pomidorowa zapiekanka wegańska z kaszą
Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Pomidorowa zapiekanka wegańska z kaszą, to idealny przepis, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!
Zobacz film
Wykonanie
1. Ugotuj kaszę gryczaną.
2. Na 1½ łyżki oleju podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną marchew. Po ok. 5 minutach dodaj passatę, soczewice (ugotowaną lub z puszki) i gotuj ok. 10-15 minut.
3. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.
4. Przygotuj beszamel: do rondelka wlej olej (2 łyżki), dodaj do niego mąkę, wymieszaj szybko i zalej mlekiem. Dodaj przyprawy, mieszaj i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje.
5. Do naczynia żaroodpornego nałóż ugotowaną kaszę gryczaną, na to dodaj świeży szpinak, sos pomidorowy i górę posmaruj beszamelem.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez ok. 10-15 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
569,1 kcal
22,9 g białka
15,9 g tłuszczu
73 g węglowodanów



Zobacz także

Pieczona owsianka czekoladowa

Kuminowe kaszotto warzywne

Wegańskie burgery dyniowe

Pieczona owsianka czekoladowa

Kuminowe kaszotto warzywne
