PIEROGI SZOINAKOWE HEALTHYOMNOMNOM
Obiady i kolacje

Pierogi ze szpinakiem

Jeśli się trochę znamy, to wiesz, że uwielbiam świąteczny czas oraz świąteczne jedzenie. Dlatego dziś przychodzę do Ciebie pomysłem na pierogi ze szpinakiem, które gwarantuje, że zasmakuje wszystkim fanom przepysznych pierogów.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na około 20 pierogów
  • CIASTO NA PIEROGI:

  • Mąka pszenna

    1⅔ szklanki (200 g)

  • Olej/oliwa

    3 łyżki (30 g)

  • Woda gorąca

    ⅓ szklanki (80 g)

  • Sól

    szczypta

  • FARSZ:

  • Oliwa

    1 łyżka (10 g)

  • Czosnek

    5 ząbków (25 g)

  • Szpinak mrożony

    150 g

  • Tofu naturalne

    1 kostka (180 g)

  • Przyprawy

    sól

  • przepis

    Wykonanie

    Przygotuj farsz:

    Na oliwie podsmaż pokrojony drobno czosnek, szpinak mrożony i wkruszone w rękach tofu. Dodaj sól i grzej, aż szpinak zmięknie.

     

    Przygotuj ciasto na pierogi:

    Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta. Na środek kółka z ciasta nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.

     

    Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Wartość odżywcza 1 porcji (ok. 7 pierogów):

     

    433,1 kcal
    15,9 g białka
    17,6 g tłuszczu
    51,3 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę