
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Czy jest coś pyszniejszego w święta niż pierogi? Poznaj wegańską, pyszną wersję tego tradycyjnego dania. Pierogi z soczewicą z pieczarkami to potrawa, którą raz zrobisz – będziesz do niej wracać!
Zobacz film
Wykonanie
Przygotuj farsz:
Ugotuj zieloną soczewicę (możesz użyć też ugotowaną już soczewicę lub z puszki, będzie to 300 g soczewicy). Obierz pieczarki i cebulę, pokrój i podsmaż na mniej więcej 1 łyżce oleju. Ugotowaną soczewicę zblenduj z pieczarkami, cebulą, solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto na pierogi:
Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto i kontrolując konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta. Na środek kółka nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.
Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wartość odżywcza 1 porcji (ok. 7 pierogów):
444,3 kcal
15,4 g białka
13,1 g tłuszczu
64,4 g węgl.


Zobacz także

Kanapki z guacamole i kuminową ciecierzycą

Ekspresowe cynamonki jednoporcjowe

Jednogarnkowy zapiekany makaron

Ekspresowe cynamonki jednoporcjowe
