pierogi pieczarkowe healthyomnomnom
Obiady i kolacje

Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Czy jest coś pyszniejszego w święta niż pierogi? Poznaj wegańską, pyszną wersję tego tradycyjnego dania. Pierogi z soczewicą z pieczarkami to potrawa, którą raz zrobisz – będziesz do niej wracać!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na około 40 pierogów
  • CIASTO NA PIEROGI:

  • Mąka pszenna

    3⅓ szklanki (400 g)

  • Olej/oliwa

    6 łyżek (60 g)

  • Woda gorąca

    ok. ⅔ szklanki (160 g) 

  • Sól

    ½ łyżeczki (3 g)

  • FARSZ:

  • Soczewica zielona, sucha

    niecała szklanka (150 g)

  • Pieczarki

    1 opakowanie (500 g)

  • Cebula

    1 sztuka (100 g)

  • Olej/oliwa

    1 łyżka (10 g)

  • Przyprawy

    sól i pieprz

  • przepis

    Wykonanie

    Przygotuj farsz:

    Ugotuj zieloną soczewicę (możesz użyć też ugotowaną już soczewicę lub z puszki, będzie to 300 g soczewicy). Obierz pieczarki i cebulę, pokrój i podsmaż na mniej więcej 1 łyżce oleju. Ugotowaną soczewicę zblenduj z pieczarkami, cebulą, solą i pieprzem.

     

    Przygotuj ciasto na pierogi:

    Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto i kontrolując konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta. Na środek kółka nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.

     

    Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Wartość odżywcza 1 porcji (ok. 7 pierogów):

     

    444,3 kcal
    15,4 g białka
    13,1 g tłuszczu
    64,4 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę