
Pierogi z ciecierzycą
Jakie są Twoje ulubione smaki świąt? Dla mnie pierogi to must-have na świątecznym stole! Pierogi z ciecierzycą, to jedna z pyszniejszych wegańskich propozycji, które możesz postawić, jako jedną z potraw! Poznaj wegańską, pyszną wersję tego tradycyjnego dania.
Zobacz film
Wykonanie
Przygotuj ciasto na pierogi:
Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta.
Przygotuj farsz:
Zblenduj opłukaną z zalewy ciecierzycę z suszonymi pomidorami i czosnkiem granulowanym.
Na środek kółka z ciasta nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.
Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wartość odżywcza 1 porcji (ok. 7 pierogów):
474,4 kcal
13,5 g białka
15,8 g tłuszczu
63,8 g węgl.


Zobacz także

Kanapki z guacamole i kuminową ciecierzycą

Ekspresowe cynamonki jednoporcjowe

Jednogarnkowy zapiekany makaron

Ekspresowe cynamonki jednoporcjowe
