pierogi ciecierzycowe healthy omnomnom
Obiady i kolacje

Pierogi z ciecierzycą

Jakie są Twoje ulubione smaki świąt? Dla mnie pierogi to must-have na świątecznym stole! Pierogi z ciecierzycą, to jedna z pyszniejszych wegańskich propozycji, które możesz postawić, jako jedną z potraw! Poznaj wegańską, pyszną wersję tego tradycyjnego dania.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na około 20 pierogów
  • CIASTO NA PIEROGI:

  • Mąka pszenna

    1⅔ szklanki (200 g)

  • Olej/oliwa

    3 łyżek (30 g)

  • Woda gorąca

    ⅓ szklanki (80 g)

  • Sól

    szczypta

  • FARSZ:

  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoika)

    1 puszka (240 g)

  • Pomidory suszone

    4 sztuki (60 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Przygotuj ciasto na pierogi:

    Mąkę wymieszaj z solą. Do wody wlej olej i stopniowo dodawaj do mąki, zagniatając ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt lepiące, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt twarde – dodaj więcej wody. Zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij szklanką kółka z ciasta.

     

    Przygotuj farsz:

    Zblenduj opłukaną z zalewy ciecierzycę z suszonymi pomidorami i czosnkiem granulowanym.

     

    Na środek kółka z ciasta nałóż farsz, połącz brzegi i dokładnie dognieć palcami.

     

    Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie mniej więcej 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Wartość odżywcza 1 porcji (ok. 7 pierogów):

     

    474,4 kcal
    13,5 g białka
    15,8 g tłuszczu
    63,8 g węgl.

    Wpisz szukaną frazę