Obiady i kolacje

Pieczony kalafior marynowany

Chcesz zjeść smaczne, ale szybkie i odżywcze danie? Pieczony kalafior marynowany będzie dobrym wyborem. Jest prosty do przygotowania i niezwykle aromatyczny. Jeśli jesteś miłośniczką kalafiora, to danie dla Ciebie!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Kalafior

    ⅖ sztuki (200 g)

  • Tofu

    1⅕ opakowania (220 g)

  • Olej

    1½ łyżki (15 g)

  • Sos sojowy

    1½ łyżki (15 g)

  • Sok z cytryny

    1½ łyżki (15 g)

  • Papryka wędzona

    1 łyżeczka (5 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Ziemniaki

    około 6 małych sztuk (400 g)

  • Ogórki

    3 sztuki (120 g)

  • Jogurt naturalny (wegański)

    2 łyżki (40 g)

  • Sól

    2 szczypty

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. 
    2. Ugotuj ziemniaki. 
    3. Połam kalafior na różyczki, a tofu pokrój w paseczki. 
    4. Wymieszaj sos sojowy, olej, sok z cytryny, przyprawy. 
    5. Kalafior i tofu wymieszaj z marynatą i piecz około 15-20 minut.
    6. W tym czasie pokrój na cienkie plastry ogórek, dodaj do niego sól oraz jogurt naturalny. 
    7. Upieczony kalafior i tofu podawaj z ogórkami i ugotowanymi ziemniakami.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    402.5 kcal

    22.3 g białka

    14.8 g tłuszczu

    43.3 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę