Lunche

Pieczone pomidory z tofu

Czasami przychodzi taki czas, że ciężko nam się zmobilizować do gotowania. Jednak przepis na pieczone pomidory z tofu, to ekspresowa alternatywa na czas, kiedy nie masz siły na gotowanie, a wymyślenie zdrowego posiłku to nie lada wyzwanie.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Pomidory

    2 średnie sztuki (300 g)

  • Tofu wędzone (lub naturalne)

    ½ sztuki (90 g)

  • Cebula

    ¼ sztuki (25 g)

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżka (10 g)

  • Oregano

    ½ łyżeczki

  • Czosnek granulowany

    ½ łyżeczki

  • Sól

    szczypta

  • Chleb

    1 kromka (35 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Nagrzej piekarnik do 180 st.

    Pokrój pomidory w dużą kostkę lub półksiężyce. Pokrój tofu w kostkę, cebulę w piórka lub kostkę.

    Przełóż wszystko na blaszkę, wymieszaj z oliwą i przyprawami.

    Przełóż do piekarnika i piecz ok. 20 min (jeśli masz twardsze pomidory to 25 min).

    Podawaj z chlebem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    358,3 kcal
    17 g białka
    18,2 g tłuszczu
    27,9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę