Obiady i kolacje

Pieczone pieczarki z kluskami

Szukasz dania, które przygotujesz w kilka chwil, a nasyci Cię na długi dzień? Pieczone pieczarki z kluskami będą świetnym rozwiązaniem. To danie pełne warzyw i białka. Pieczone pieczarki nadają mu wspaniałego aromatu.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Pieczarki

    15 sztuk (300 g)

  • Cebula

    ½ sztuki (50 g)

  • Cukinia

    1 sztuka (200 g)

  • Mleczko kokosowe

    4 łyżki (80 g)

  • Ciecierzyca/fasola (gotowana/ze słoiczka)

    12 łyżek (240 g)

  • Czosnek granulowany

    1 łyżeczka (5 g)

  • Pieprz

    ⅓ łyżeczki (2 g)

  • Sól

    2 szczypty (2 g)

  • Kluski śląskie (gotowe)/gnocchi

    180 g

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    2. Pokrój pieczarki, cukinię i cebulę, wrzuć na blaszkę.
    3. Dodaj mleczko kokosowe, opłukane z zalewy warzywa i przyprawy. Wymieszaj i piecz około 15 min.
    4. W tym czasie ugotuj kluski. Możesz też zamienić je na makaron.
    5. Upieczone pieczarki i warzywa podawaj z kluskami.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    430.2 kcal

    16.8 g białka

    12.8 g tłuszczu

    53.9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę