Obiady i kolacje

Pieczone curry z blaszki

Jeśli nie zależy Ci na szybkim przygotowaniu obiadu, ale lubisz proste i smaczne połączenia – koniecznie spróbuj pieczone curry z blaszki! To danie, które nie wymaga od Ciebie wysokich umiejętności kulinarnych, ale bardzo oddaje smakiem! Spróbuj koniecznie!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje:
  • Marchewka

    2 duże sztuki (200 g)

  • Burak

    1 duża sztuka (150 g)

  • Oliwa z oliwek

    3 łyżki (30 g)

  • Curry (przyprawa)

    1½ łyżeczki (7 g)

  • Ryż biały (suchy)

    ok. 7 łyżek (100 g)

  • Cebula

    1 sztuka (100 g)

  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka)

    9 łyżek (180 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Pokrój marchewkę i buraka w ok. 1 cm kostkę.

    Wymieszaj z oliwą (1 łyżka) i połową przyprawy curry.

    Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20-25 minut.

    W tym czasie ugotuj ryż i pokrój cebulę.

    Po upływie 20-25 minut dorzuć do warzyw cebulę i piecz ok. 10 minut.

    Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, resztę curry, opłukana ciecierzyce z puszki i 2 łyżki oliwy.

    Piecz ok. 5 minut.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    524 kcal
    13,2 g białka
    18,8 g tłuszczu
    66,8 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę