Lunche

Pieczarkowa soczewica z makaronem

Pieczarkowa soczewica z makaronem to fantastyczny przepis na zdrowy lunch, który zrobisz w zaledwie 15 minut, a sprawi, że zjesz zdrowy, zbilansowany i pyszny lunch! Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji, którego inspiracją były najlepsze na świecie pierogi z soczewicą i pieczarkami!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Makaron (suchy)

    40 g

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżka (10 g)

  • Cebula

    ¼ sztuki (25 g)

  • Pieczarki

    ok. 7 sztuk (150 g)

  • Soczewica (ugotowana lub z puszki)

    4 łyżki (80 g)

  • Przyprawy

    pieprz, sól, czosnek granulowany

  • Pomidor

    1 sztuka

  • Zielenina (np. rukola)

    garść

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Ugotuj makaron. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki aż się zarumienią. Rozgnieć ugotowaną soczewicę widelcem (nie mus być dokładnie). Dodaj ją do cebuli i pieczarek. Dodaj przyprawy i grzej ok. 2 minuty. Wymieszaj z makaronem, pokrojonym pomidorem i zieleniną.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    396,8 kcal
    18 g białka
    11,8 g tłuszczu
    44,7 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę