Obiady i kolacje

Pesto groszkowe

Pesto groszkowe to prosty przepis, który możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do makaronu, ale sprawdzi się również np. we wrapach. Wyczarujesz je w kilka minut i potrzebujesz do tego tylko blendera. Sprawdza się na zimno i na ciepło.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 4 porcje:
  • Groszek zielony, mrożony

    1⅓ szklanki (200 g)

  • Sałata

    3 garście (75 g)

  • Czosnek

    2 ząbki (10 g)

  • Sól

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Pieprz

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Oliwa

    3 łyżki (30 g)

  • Woda

    5 łyżek (75 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Groszek rozmroź w rondelku lub mikrofali.
    2. Przełóż go do pojemnika blendera i dodaj opłukaną sałatę. Wrzuć przyprawy.
    3. Całość zalej oliwą i wodą.
    4. Zblenduj wszystko na gładką pastę.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    117.8  kcal

    3.8 g białka

    7.8 g tłuszczu

    6.6 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę