Śniadania

Pancake ciecierzycowe waniliowo-czekoladowe

Pancake ciecierzycowe waniliowo-czekoladowe to sposób na to, by dobrze zacząć dzień. Są słodkie i bardzo aromatyczne, a przy tym niezwykle odżywcze. To mega sycący przepis! Idealnie smakują z jogurtem lub masłem orzechowym.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję
  • Mąka z ciecierzycy

    ½ szklanki (75 g)

  • Proszek do pieczenia

    ½ łyżeczki (2 g)

  • Mleko, roślinne

    ⅓ szklanki (75 g)

  • Syrop klonowy

    1 łyżka (10 g)

  • Aromat waniliowy

    kilka kropli

  • Czekolada

    1-2 kostki (6-12 g)

  • Jogurt (roślinny)

    1 łyżka (20 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Wymieszaj mąkę z proszkiem, mlekiem, syropem, aromatem na gładką masę (możesz zblendować). Wmieszaj drobno pokrojoną czekoladę.
    2. Rozgrzej patelnie na mocnym ogniu, gdy będzie ciepła zmniejsz ogień i na średniej mocy smaż małe cienkie placuszki, delikatnie przerzucając je szpatułką (najlepiej wygiętą), gdy zacznie pojawiać się dużo bąbelków na pancakach.
    3. Podawaj z ulubionymi owocami, polane jogurtem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    420.9 kcal

    19.9 g białka

    11.5 g tłuszczu

    49.1 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę