Śniadania

Owsianka nocna z jabłkiem i pękającą czekoladą

Podejrzewam, że jakaś część moich widzek i widzów rano wybiera opcję “wolę dłużej pospać” i często kończy się to tak, że nie ma już czasu na jakieś dobre, zdrowe śniadanie. Owsianka nocna z jabłkiem i pękającą czekoladą to super pomysł na śniadanie “na zapas”. Zdrowe śniadanie, które idealnie nada się dla zabieganych osób, bo zrobisz je zaledwie w kilka chwil – a dla wszystkich rannych śpiochów: przygotujesz je dzień wcześniej! Idealne wyjście dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać, jednak nie zawsze mają na to czas. 🙂

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcje:
  • Płatki owsiane

    3½ łyżki (35 g)

  • Mleko owsiane

    ½ szklanki (130 g)

  • Jabłko

    ½ sztuki (75 g)

  • Cynamon

    szczypta

  • Masło orzechowe

    1 płaska łyżeczka (10 g)

  • Gorzka czekolada

    2½ kostki (15 g)

  • Cynamon

    ½ łyżeczki (3 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. W wąskim słoiczku lub szklance wymieszaj płatki owsiane z mlekiem i odstaw na czas przygotowania reszty składników.
    2. Jabłko pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Zalej je mniej więcej 2 łyżkami wody, dodaj szczyptę cynamonu i duś pod przykryciem około 3–4 minut.
    3. Jabłko wymieszaj z płatkami i mlekiem i na górę dodaj masło orzechowe.
    4. Czekoladę roztop w mikrofali lub kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj ją z cynamonem (½ łyżeczki).
    5. Płynną czekoladą polej górę owsianki (tak aby pokryć całą jej powierzchnię).
    6. Całość odłóż do lodówki na noc.
    7. Gotową owsiankę zjedz, rozbijając łyżeczką powstałą warstwę czekoladową 🙂

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    374,4 kcal
    12 g białka
    14,9 g tłuszczu
    40,5 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę