Obiady i kolacje

Orzechowe ziemniaki z fasolką

Orzechowe ziemniaki z fasolką? Może brzmi to jak oksymoron, ale smakuje obłędnie! Koniecznie zaopatrz się w młode ziemniaczki, świeżą, zieloną fasolkę i wypróbuj ten zdrowy i szybki obiad. Jest prosty i tani, świetnie nada się też na wynos, a dzięki dużej ilości warzyw i roślinnych źródeł białka nasyci Cię na dłużej. Wypróbujesz?

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Ziemniaki, młode

    4 sztuki (280 g)

  • Fasolka szparagowa, świeża lub mrożona

    2 garści (200 g)

  • Masło orzechowe

    1 łyżka (30 g)

  • Sok z cytryny

    1 łyżka (10 g)

  • Sól

    szczypta

  • Papryka wędzona

    ½ łyżeczki (2 g)

  • Oliwa

    1 łyżeczka (5 g)

  • Ciecierzyca

    5 łyżek (100 g)

  • Szczypiorek

    2 łyżki (20 g)

  • Rzodkiewka

    4 szt. (60 g)

  • Roszponka

    1 garść (20 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Ziemniaki obierz lub umyj i pokrój na ćwiartki lub ósemki.
    2. Wrzuć do gorącej wody i gotuj ok. 5 min, po tym czasie dodaj fasolkę szparagową i gotuj razem ok. 10 min aż ziemniaki zmiękną (jeśli masz świeżą zieloną fasolkę, możesz wrzucić ją wcześniej – gotuje się najdłużej, jeśli masz starsze ziemniaki gotuj je same 10 min, a po tym czasie dodaj fasolę – starsze ziemniaki gotują się dłużej).
    3. Wymieszaj masło orzechowe, sok z cytryny, sól, paprykę wędzoną, oliwę i 3 łyżki wody.
    4. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Pokrój rzodkiewkę i szczypiorek. Odcedź ziemniaki i fasolę, wymieszaj z sosem orzechowym i wszystkimi warzywami.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    684,7 kcal
    27,2 g białka
    24,3 g tłuszczu
    77,1 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę