Obiady i kolacje

Onigirazu wegańska kanapka sushi

Niebanalny, ale smaczny przepis na obiad? Spróbuj onigirazu! Ta wegańska kanapka sushi zachwyca ciekawą formą, pięknym wyglądem i smakiem. Jeśli jesteś fanką kuchni azjatyckiej, koniecznie wypróbuj tego przepisu.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Ryż

    2⅓ łyżki (35 g)

  • Tofu

    1 opakowanie (180 g)

  • Sos sojowy

    1 łyżka (10 g)

  • Imbir suszony

    ½ łyżeczki (3 g)

  • Olej

    ½ łyżki (5 g)

  • Marchew

    1 sztuka (45 g)

  • Ogórek

    1 sztuka (40 g)

  • Kapusta

    1 liść (50 g)

  • Szpinak

    1 mała garść (20 g)

  • Majonez (u mnie mniej kaloryczny)

    ¾ łyżeczki (10 g)

  • Sok z cytryny

    1 łyżka (10 g)

  • Chilli w proszku

    1 szczypta (1 g)

  • Mleko sojowe/woda

    1 łyżka (15 g)

  • Nori

    3 arkusze (9 g)

  • Opcjonalnie

  • Papier ryżowy

    3 arkusze

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    1. Przepłucz suchy ryż na sitku, zalej woda i gotuj aż zmięknie.
    2. Pokrój tofu w plastry. Wymieszaj z sosem sojowym, imbirem i olejem. Podsmaż na patelni z obu stron.
    3. Pokrój/zetrzyj warzywa (dowolnie, byleby były drobno pokrojone).
    4. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny, odrobiną mleka i chilli.
    5. Odcedź gotowy ryż.
    6. Na talerzu połóż arkusz nori. Na środek wyłóż ryż, formując kwadrat o boku około 2 cm. Na ryż rozłóż sos z majonezu, podsmażone tofu i warzywa. Złóż boki do środka tak, by się połączyły. 
    7. Całość zawiń w folie lub w namoczony w wodzie papier ryżowy (mocz go w talerzu z wodą, aż zrobi się plastyczny).

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    458.4 kcal

    31.1 g białka

    19 g tłuszczu

    38.2 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę