OLIWKOWE PESTO Z BAKŁAŻANEM I MALINAMI
Obiady i kolacje

Oliwkowe pesto z bakłażanem i malinami

Zobacz przepis na cudowne oliwkowe pesto z bakłażanem i malinami, które zrobisz w 15 minut! Szybkie danie, kiedy nie masz czasu, ani ochoty stać przy garach i gotować. 🙂 Zbilansowanie, zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej? 😍

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 2 porcje
  • Makaron pełnoziarnisty

    120 g

  • Bakłażan

    ½ sztuki (100 g)

  • Sól biała

    1 szczypta

  • Oliwa z oliwek

    1 łyżeczka (5 g)

  • Bazylia, świeża

    30 listków (30 g)

  • Czosnek

    1 ząbek (5 g)

  • Oliwki zielone, marynowane

    3 łyżki (50 g)

  • Oliwa z oliwek

    2½ łyżki (25 g)

  • Fasola biała (konserwowa)

    8 łyżek (160 g)

  • Maliny (świeże lub mrożone)

    ¾ garści (40 g)

  • przepis

    Wykonanie

    Ugotuj makaron.

    Przygotuj duszonego bakłażana:
    pokrój go na cienkie plastry i posól. Następnie podduś go (grzejąc z jednej i drugiej strony) na oliwie i kilku łyżkach wody, aż zmięknie (w razie potrzeby dolewając wody).

    Przygotuj pesto:
    zblenduj bazylię, czosnek, oliwki, oliwę i ok. 100 g opłukanej z zalewy białej fasoli. Gotowe pesto wymieszaj z makaronem, pozostałą fasolą (ok. 60 g) i podduszonym bakłażanem. Na górę dodaj maliny.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

     

    504.8 kcal
    15.7 g białka
    20.2 g tłuszczu
    55.9 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę