Obiady i kolacje

Najlepsze wegańskie burrito z tofu

Na blogu oraz moim kanale na YouTubie staram się zawsze dawać szybkie, ekspresowe i mega łatwe przepisy. Dzisiaj przychodzę z czymś nieco bardziej skomplikowanym, ale nadal banalnie łatwym w przygotowaniu 🙂 Poznaj przepis na najlepsze wegańskie burrito z tofu, które zachwyci nie tylko Twoje kubki smakowe, ale przede wszystkim Twoich bliskich i znajomych, którym je przygotujesz! Zasmakuj najlepszego wegańskiego burrito, które zaskakuje szaleństwem i różnorodnością smaku.

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 4 porcje:
  • Mielone tofu w sosie

  • Tofu naturalne

    1½ kostki (270 g)

  • Oliwa z oliwek

    2 łyżki (20 g)

  • Czosnek

    3 ząbki (15 g)

  • Cebula

    ½ sztuki (50 g)

  • Papryczka ostra (chili)

    ok. 2 cm kawałek (możesz mniej lub więcej zależnie jak ostre lubisz)

  • Papryka czerwona

    ⅓ sztuki (40 g)

  • Kolendra

    garstka listków (opcjonalnie)

  • Papryka wędzona mielona

    1 łyżeczka (5 g)

  • Kumin

    ½ łyżeczki (2 g)

  • Papryka słodka mielona

    1 łyżeczka (5 g)

  • Sól

    2 szczypty

  • Koncentrat pomidorowy

    1 łyżka (25 g)

  • Woda

    ½ szklanki

  • Salsa

  • Pomidory

    3 sztuki (360 g)

  • Limonka

    ½ sztuki

  • Kolendra

    duża garść listków

  • Papryczka ostra (chili)

    mały kawałek do smaku

  • Sól

    szczypta

  • Guacamole

  • Awokado

    1 sztuka (140 g)

  • Limonka

    ½ sztuki

  • Czosnek

    1-2 ząbki (5-10 g)

  • Sól

    szczypta

  • Pozostałe

  • Tortille

    4 sztuki (240 g)

  • Fasola biała (ugotowana lub z puszki)

    4 łyżki (80 g)

  • Sałata

    3 garście

  • Kukurydza (konserwowa)

    5 łyżek (75 g)

  • Ewentualnie ugotowany ryż

    1 szklanka (ok. 120 g)

  • Ewentualnie śmietana (wegańska lub zwykła)

    4 łyżki (70 g)

  • PRZEPIS

    Wykonanie

    Przygotuj tofu. Pokrusz tofu w rękach i podsmaż na patelni na oliwie (ok. 5-10 minut). Zblenduj czosnek, paprykę, przyprawy, kolendrę, koncentrat pomidorowy i wodę. Zalej powstałym sosem tofu na patelni i gotuj razem ok. 10 minut.

    W tym czasie przygotuj salsę: pokrój drobno pomidory, daj je na sitko, by odcedzić je z nadmiaru wody. Dodaj sok z limonki, drobno pokrojoną ostrą papryczką (opcjonalnie), kolendrę, sól i wymieszaj.

    Przygotuj guacamole: rozgnieć awokado, wymieszaj z sokiem z limonki, solą i przeciśniętym przez praskę (lub drobno pokrojonym) czosnkiem.

    Składaj burrito. Na tortillę nałóż tofu w sosie, salsę, guacamole, opłukaną białą fasolę z puszki, sałatę, kukurydzę, opcjonalnie ryż i śmietanę. Zawijaj jak na filmie.

    Wartość odżywcza 1 porcji (z ryżem i śmietaną):
    507,2 kcal
    19,5 g białka
    22 g tłuszczu
    57,1 g węglowodanów

    Wpisz szukaną frazę