
Najlepsze wegańskie burrito z tofu
Na blogu oraz moim kanale na YouTubie staram się zawsze dawać szybkie, ekspresowe i mega łatwe przepisy. Dzisiaj przychodzę z czymś nieco bardziej skomplikowanym, ale nadal banalnie łatwym w przygotowaniu 🙂 Poznaj przepis na najlepsze wegańskie burrito z tofu, które zachwyci nie tylko Twoje kubki smakowe, ale przede wszystkim Twoich bliskich i znajomych, którym je przygotujesz! Zasmakuj najlepszego wegańskiego burrito, które zaskakuje szaleństwem i różnorodnością smaku.
Zobacz film
Wykonanie
Przygotuj tofu. Pokrusz tofu w rękach i podsmaż na patelni na oliwie (ok. 5-10 minut). Zblenduj czosnek, paprykę, przyprawy, kolendrę, koncentrat pomidorowy i wodę. Zalej powstałym sosem tofu na patelni i gotuj razem ok. 10 minut.
W tym czasie przygotuj salsę: pokrój drobno pomidory, daj je na sitko, by odcedzić je z nadmiaru wody. Dodaj sok z limonki, drobno pokrojoną ostrą papryczką (opcjonalnie), kolendrę, sól i wymieszaj.
Przygotuj guacamole: rozgnieć awokado, wymieszaj z sokiem z limonki, solą i przeciśniętym przez praskę (lub drobno pokrojonym) czosnkiem.
Składaj burrito. Na tortillę nałóż tofu w sosie, salsę, guacamole, opłukaną białą fasolę z puszki, sałatę, kukurydzę, opcjonalnie ryż i śmietanę. Zawijaj jak na filmie.
Wartość odżywcza 1 porcji (z ryżem i śmietaną):
507,2 kcal
19,5 g białka
22 g tłuszczu
57,1 g węglowodanów



Zobacz także

Cieciornica z pieczarkami

Curry z kapustą pekińską

Mrożona mocha wegańska

Cieciornica z pieczarkami

Curry z kapustą pekińską
