Przekąski i desery

Mielony sojowy

Cudowny dodatek do sałatek, kanapek, czy wrapów. Mój najlepszy przepis na mielone sojowe, który możesz wykorzystać na wiele sposobów! Dodatkowo idealnie nadaje się do mealprepowania. Przygotuj, schowaj do lunchboxa i zjedz w ciągu 3 dni w dzień, w który nie będziesz miała czasu, aby gotować!

film

Zobacz film

składniki
Składniki na 1 porcję:
  • Kotlety sojowe (lub kostka albo granulat sojowy)

    około 15 sztuk (90 g)

  • Makaron

    140 g

  • Orzechy włoskie

    1½ łyżki (20 g)

  • Papryka słodka wędzona mielona

    1⅖ łyżeczki (7 g)

  • Sos sojowy jasny

    1½ łyżki (15 g)

  • Oliwa z oliwek

    2 łyżki (20 g)

  • przepis

    Wykonanie

    1. Pokrusz kotlety sojowe na drobne kawałki (np. włóż je do woreczka i zmiażdż tłuczkiem lub cięższym garnkiem albo poszatkuj w blenderze), by powstały kawałki wielkości około ½ cm. Zalej je wrzątkiem i gotuj około 4 minuty.
    2. W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
    3. Odcedź kostkę sojową na sitku i odciśnij nadmiar wody.
    4. Orzechy włoskie pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z odciśniętą kostką sojową, papryką wędzoną i sosem sojowym.
    5. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj na niej soję i orzechy przez około 5 minut.
    Wpisz szukaną frazę